Kilis, 15-16 Kasım tarihlerinde düzenlenen Zeytin Festivali ile zeytin kültürünü ve 4.500 yıllık tarihini kutladı. İki gün süren etkinlikler, katılımcılara zeytin ve zeytinyağının eşsiz hikayesini tanıtmanın yanı sıra şehrin kültürel mirasına da ışık tuttu.
Avrupa Birliği (AB),organik tarım ve gıda üretimi için AB Organik Tarım Yönetmeliği'ni (EU Organic Regulation) uygular. AB Organik Tarım Yönetmeliği, AB ülkelerinde organik üretimi düzenleyen ve sertifikasyon sürecini yöneten temel bir düzenlemeyi temsil eder. AB organik sertifikasyon süreci, AB içindeki organik tarımın tanınmasını ve organik ürünlerin güvenliğini sağlamayı amaçlar. Ayrıca, AB üyesi olmayan ülkelerle yapılan ticarette de belirli ihracat gereklilikleri içerir.
USDA Organik NOP sertifikası, Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından verilen bir organik tarım sertifikasıdır. "NOP" kısaltması, National Organic Program'ı ifade eder. Bu program, organik tarımın standartlarını belirlemek, uygulamak ve sertifikalandırmakla ilgilenir.
Türkiye’de organik üretim ve kontrol sertifikasyonu için üretim kuralları, 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve bu kanuna bağlı hazırlanmış Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına ilişkin Yönetmelik kapsamında belirlenmiştir. Bu Yönetmelik Türkiye’de pazarlanacak organik ürünler için zorunludur, bunun yanında Türkiye dışından ithal edilerek organik olarak pazarlanacak ürünleri de kapsamaktadır.
Japon Organik Yönetmeliği (JAS),Japonya’da organik tarım standartlarını belirleyen ve tüketicilere güvenilir organik ürünler sunmayı hedefleyen bir düzenlemedir.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan GAP Organik Tarım Küme Projesi kapsamında, Dicle, İpekyolu ve Karacadağ Kalkınma Ajansları ile işbirliği içerisinde, Almanya Nurnberg’de düzenlenen Biofach’19 fuarına katılım sağlanıyor.
Genel Sekreter Akyılmaz, "Üreticilerimiz, daha önce sadece iç piyasaya verdikleri ürünlerini şimdi ABD, Kanada, Almanya, Katar ve Umman gibi farklı hedef pazarlara ihraç etmeye başladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, zeytinin anavatanı olarak bilinen Doğu Akdeniz'de yer alan Kilis, toplam 266 bin dekarlık bir alanda zeytin üretimi gerçekleştiriyor. İlde, 3 milyon 500 binin üzerinde meyve veren zeytin ağacı bulunmaktadır ve yıllık üretim miktarı 9 bin 146 ton olarak gerçekleşmektedir.
ASKON, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, MÜSİAD, KAMU-SEN, TESK, TİM, TOBB, TÜGİAD, TÜMSİAD, TÜRK-İŞ, Türkiye Barolar Birliği ve TÜRKONFED Başkan ve Temsilcilerinden oluşan, sivil toplum ve iş dünyasını temsil eden 13 kuruluş, Zeytin Dalı Harekâtı’na desteklerini göstermek üzere Kilis’e geldi ve fabrikamızı da gezdiler.
Kilis İli Organik Zeytin Üreticileri Birliği, 2009 yılında Organik Tarım yapmaya başlayan zeytin üreticileri tarafından 6 Mayıs 2011 tarihinde Kilis İli Merkez İlçe Organik Zeytin Üreticileri Birliği ismiyle kurulmuştur.
GAP İdaresi'nin finansman desteği sağladığı ve Tarım İl Müdürlüğümüzün koordinasyonunda yürütülen Zeytin Hasat Makinesi Projesi'nin protokolü Ankara Sheraton Otel’de imzalandı.
Kocabeyli Köyü Kilis Zeytin Üreticileri Birliği bahçesinde düzenlenen Yöresel Ürünler ve Kilis Zeytinyağı Festivali'ne Vali Sayın Dr. Mehmet Tekinarslan, katıldı.
Kilizi Entegre Organik Zeytin Yağı Tesisleri’nde incelemede bulunan Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Genel Direktörü Başdanışmanı Kırsal Kalkınma Bölümü Başkanı Motomura Tomochika ve beraberindeki heyet, organik zeytin yağı fabrikasına hayran kaldı.