Kilis, İlk Zeytinyağı İhracatını Katar`a Yapacak

17-10-2017 16:25

 

 
Kilis zeytini, Valilik öncülüğünde, GAP İdaresi Başkanlığı ve  İpekyolu Kalkınma Ajansı desteğiyle yurt dışında pazar ağını kuruyor. Bu kapsamda  ABD'de tanıtım programları düzenleyen  Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği, zeytinyağı üretim ve ihracatında da söz sahibi olmak için çalışmalarını sürdürüyor. Stoklarında 10 ton zeytinyağı kalan  Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği, ilk ihracatını ise  Katar'a yapma kararı aldı.

 
AVRUPA'YA ZEYTİN, KATAR'A ZEYTİNYAĞI

Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı  Hüseyin Polat, yaptığı açıklamada,  Kilis'in,  Türkiye'deki zeytin üretiminde yüzde 26'lık paya sahip olduğunu söyledi.

Polat, son yıllarda hava şartlarından dolayı istenilen rekoltenin elde edilememesine rağmen  Kilis zeytinin tanıtılması amacıyla başta  ABD olmak üzere çeşitli  Avrupa ülkelerinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti.

Daha önce  Avrupa'ya 5 ton zeytin ihraç ettiklerini ancak hiç zeytinyağı ihracatı gerçekleştirmediklerini belirten Polat, ilk zeytinyağı ihracatlarını da  Katar'a yapacaklarını kaydetti.

ABD'YE ZEYTİNYAĞI İHRACATINA REKOLTE ENGELİ

Polat,  Kilis'in marka olma yolunda hızla ilerlediğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Ben  Kilis zeytinyağının tanıtılması adına  Amerika'ya kadar gittim. Orada yapılan incelemeler sonucu  Kilis zeytininin çok kaliteli olduğu söylendi.  Amerika ile zeytinyağı ihracatı konusunda iyi bir anlaşma yaptık. Ancak bu sene zeytin yok. Yüzde 100 verim bekliyorduk, anlaşmalarda bu doğrultuda yapılmıştı ama rekoltenin düşmesi sıkıntı yarattı. Yoksa  Kilis zeytinini ve zeytinyağını pazarlamada hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz."

Kilis zeytininin yağ veriminin de yüksek olduğunu ifade eden Polat, "100 kilogram  Kilis zeytininden 45 kilogram civarında zeytin yağı alıyoruz. Bu verim dünyanın hiçbir yerinde yok. gemlik zeytininden 100 kilogramdan 25-30 kilogram alınıyor. Yani  Kilis zeytininin aroması ve yağ verimi çok yüksek." diye konuştu.



Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.